Найсвіжіше:
• Компанія з Тернополя увійшла до ТОП-20 найкращих роботодавців України • В Одесі не погодили встановлення пам’ятника Герою України з Тернопільщини, який підірвав із собою міст в Генічеську • Щеплення дітей від гепатиту В – Тернопільщина у числі найгірших  • На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру Богородиці • На Тернопільщині міст дивом не завалився під навантаженням великовагового транспорту • Тернопільщина попрощалася з воїном, котрий помер у госпіталі від отриманий бойових поранень • Частина Тернопільщини сьогодні буде без світла – стала відома причина • У Тернополі працівнику військкомату, який пройшов важкі бої на фронті, бажали «здохнути» • В Україні створять жіночий підрозділ безпілотників • Відійшов у вічність видатний педагог та колишній директор гімназії з Тернопільщини • Аренда квартир для корпоративных клиентов: особенности и требования • На одній з вулиць у центрі Тернополя завтра не буде світла • Тернопільські енергетики звертають увагу споживачів на важливі дати • Стали відомі результати стартових матчів другого кола Тернопільської обласної дитячо-юнацької футбольної ліги • Аварія біля Зборова: авто з’їхало у кювет, неповнолітній – у лікарні • Через воду на стадіоні на Тернопільщині довелося перенести матч вищої ліги  • Ще один воїн з Тернопільщини поповнив Небесне царство: останній бій прийняв на Донеччині • «Колос» у стартовому матчі нового чемпіонату Тернопільщини з футболу мінімально переміг «Галич» • Особлива увага перед купівлею велозапчастин оптом – їх якість, на що звертати увагу перед закупівлею? • На Тернопільщині п’яні водій та водійка пропонували хабар поліцейським • Відомий дисидент з Тернопільщини виділяє власні кошти на відновлення кладовища воїнів УГА • П’ять днів тривали пошуки 79-річного уродженця Тернопільщини – використовували квадрокоптер • Відстрочка від мобілізації: хто може претендувати і які документи потрібно подавати • На Тернопільщині покарали горе-жінку, діти якої проживали у жахливих умовах і без нормальної їжі  • Частина Тернопільської області сьогодні буде без світла
rss

Міський голова Бучача Віталій Фреяк: «Держава віддала повноваження громадам, але самих інструментів цих повноважень не віддала»


Опубліковано: 26 Травня 2021р. о 22:00


Нині ми живемо у непростий період зміни адміністративно-територіального устрою. Як і більшість реформ в Україні, ці зміни проходять у складних умовах, часто доволі болісно. Один із тих, хто може фахово порівняти, як було і як стало, – Віталій Фреяк, котрий свого часу працював головою Бучацької районної адміністрації, згодом – головою райради, а після останніх місцевих виборів обійняв посаду голови Бучацької міської об’єднаної громади. 

«У кожному селі є по 50-100 гектарів землі, яка виходить за межі правового поля»

 – Пане Віталію, Ви очолювали РДА, райраду, тепер стали головою громади, можете порівняти ці посади й обсяги роботи?

Насправді робота більш-менш відома, але її обсяг збільшився в декілька разів. У колишньому Бучацькому районі повноваження були поділені між районною радою, адміністрацією, міськрадою і сільськими радами. Тепер функції, які виконували чотири органи влади – місцевої і державної, всі зійшлися в один кабінет. Одній людині необхідно це все згрупувати і приймати виважені рішення. Тому в голови громади надзвичайно багато відповідальності і дуже великий об’єм роботи. Проблема і в тому, що коли все руйнується і створюється нове, то багато паперової роботи – одні організації ліквідовуються, інші – засновуються, необхідно затверджувати нові статути тощо, назагал це займає багато часу.

– Мабуть, найбільше проблем маєте з землями, в тому числі з тими, які передали з державної власності у комунальну?

– Не скажу, що це вже аж така надзвичайна проблема. Так, необхідно впорядкувати це питання, з’ясувати, де на законних підставах орендують землю, а де – ні. Звісно, є певні площі землі, які обробляють, так і не «узаконивши» свої відносини з міською радою. Виходить так, що одні платять земельний податок та орендну плату, а інші – ні. За попередніми оцінками у кожному селі назбирується  50-100 гектарів землі, які перебувають за межами правового поля. Зараз проводимо певну роботу в цьому напрямку, намагаємося донести інформацію до осіб, які користуються землею незаконно, про необхідність укладення договорів. Якщо не буде відповідної реакції, звертатимемось до судових органів, адже це джерела наповнення місцевого бюджету.

– Один із важливих напрямків, за яким судять про владу, – це дороги.  Наскільки вони відремонтовані і чи ремонтуються в Бучацькій громаді?

Якщо ми говоримо про дороги, то повинні розуміти, що не всі вони віднесені до володіння міської ради. Частина доріг – наша, а є ще державного значення, є дороги, які обслуговуються управлінням капітального будівництва ТОДА. Проблема в тому, що їх не ремонтували довгий час і зараз вони у такому стані, що для відновлення потрібні величезні капіталовкладення. Цьогоріч буде відремонтована дорога обласного значення в напрямку села Язлівець, яка зараз у жахливому стані. Із місцевого бюджету ми передбачили близько 6 млн. грн. на дорожні роботи. Звісно, це не та сума, яку ми б усі хотіли витратити на ремонт доріг, але що маємо, те маємо. Думаю, що певні дороги як у місті, так і в селах частково зробимо. Наголошу ще раз, що у селах ми не можемо роботи центральні дороги, тому що в більшості їхнє обслуговування здійснюють організації, що перемогли у тендерах, які оголошувала Тернопільська ОДА. А от бічні дороги, це в першу чергу ті, що ведуть до шкіл, садків, ФАПів, ми плануємо підремонтувати.

– Очевидно, не проста ситуація і з комунальним господарством…

– «Комуналкою» у нас опікується Бучацький комунгосп. Якщо раніше ця організація обслуговувала лише Бучач, то тепер обсяги роботи збільшилися за рахунок сіл, адже в Бучацьку міську громаду ввійшли, окрім самого міста, ще й 36 сіл. На початках визначили першочергові проблеми в «комуналці». Передусім це  ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ. До Великодніх свят намагалися порозгортати їх, бо є такі, що накопичувались роками. Використали із бюджету на ці роботи значну суму. У планах – збір сміття на полігон. З цією метою оголосили конкурс для підприємців, які готові цим займатися. Але зауважу ще один момент, який полягає в менталітеті наших людей, котрі не звикли платити гроші за утилізацію сміття. Ми всі хочемо мати гарні й чисті населені пункти, але платити за це не хочемо. В усьому світі сміття збирають та утилізують, тому там відповідно інші краєвиди й по-іншому виглядають їхні села.

Ще один напрямок – це освітлення в селах, тому що у деяких його ще немає. Хочемо, щоби в кожному селі центральні та основні вулиці були освітленими хоча б до 1 години ночі.

«Маю надію, що Бучацька ратуша потрапить у проєкт «Велика реставрація»

– Чи є співпраця Вашої громади з центральною владою, тією ж ТОДА?

– Співпраця може бути по тих об’єктах, які фінансуються з Фонду регіонального чи соціально-економічного розвитку. На сьогодні у нас таких об’єктів немає. Хоча надіюся, що Бучацька ратуша – пам’ятка історичного національного значення – потрапить у проєкт «Велика реставрація». Адже інколи складається враження, що ремонт ратуші уже протягом 30 останніх років триває довше, ніж її будівництво. Для закінчення ремонтних робіт та оновлення фасаду необхідно близько 7 млн. грн. Звичайно, це не остаточна сума, ще залишаться додаткові роботи з благоустрою території. Хотілось би відновити скульптури, що розміщувались на ратуші. Але ці роботи підуть іншим проєктом.

Є задумка в одному із залів ратуші розмістити РАЦС, адже проведення такої важливої та урочистої події для кожного як одруження в історичному приміщенні є привабливим та знаковим.

У нас також є незавершені об’єкти, які перейшли з минулих років. Зокрема, це очисні споруди південного масиву Бучача. З екологічного фонду обласного бюджету виділено 1 млн. грн. плюс співфінансування з місцевого бюджету. Але загальна вартість робіт по цьому об’єкту потребує ще додаткових 5-6 млн. грн., тому готуємо проєкт на Фонд регіонального розвитку, оскільки розуміємо важливість цієї споруди в екологічному плані.

– Наскільки у міській раді Бучача гостро стоять кадрові питання, адже, і це ні для кого не секрет, чимало фахівців виїжджають за кордон?

Щоби втримати професійні кадри, необхідно мати достатньо коштів. Реалії сьогодення на ринку праці такі, що бюджет громади повинен бути таким, аби зарплати рядового спеціаліста були не менші 10 тис. грн., а працівників, які беруть на себе більшу відповідальність, – хоча б 15 тис. грн. Сьогодні ми приблизно таку зарплату виплачуємо, все залежить від можливостей міського бюджету. Значним навантаженням на цьогорічний фонд заробітної плати є виплати особам, які перебували на виборних посадах у ліквідованих сільських радах, це голови і секретарі. Адже, відповідно до законодавства про місцеве самоврядування, після звільнення протягом 6 місяців їм здійснюються виплати у розмірі середньомісячної заробітної плати.

– Бюджет району і теперішній бюджет громади – це співставні суми?

У 2020 році районний бюджет  із власних надходжень  становив близько 67 млн. грн., ще приблизно по 20 млн. грн. були бюджети міської і сільських рад. Разом весь бюджет району по власних надходженнях складав 107 млн. грн. Громада запланувала бюджет у сумі 102 млн. грн. Ми не могли прийняти більшого бюджету, бо, по-перше, деякі сільські ради утворили свої громади, по-друге, ряд державних структур закрилися, відповідно податки як з одних, так і з інших відійшли. Проблема ще й у тому, що коли держава змінювала територіальний устрій, вона не прописала нормального податкового кодексу. Його треба було змінити, щоби податок із доходів фізичної особи залишався там, де живе працююча людина, а не там, де зареєстрована юридична особа, тобто на місцях. Сьогодні ж держава віддала повноваження громадам, але самих інструментів цих повноважень не віддала.

– Цікаво, чи є у Бучацькій громаді бюджетоутворюючі підприємства і як працюєте в плані залучення інвестицій?

– До таких підприємств я би в першу чергу відніс ПрАТ «Галіція Дистилері» та ДП «Бучацький мальтозний завод». Вони належно сплачують у міський бюджет усі передбачені законодавством відрахування.

Щодо інвестиційних проєктів, то вже є певні напрацювання з інвесторами щодо побудови асфальтобетонного заводу. Зі сторони міської ради готується відповідна документація, розробляється детальний план території.

Крім того, найближчим часом у Бучачі розпочне роботу великий продуктовий ритейлер «АТБ». Сподіваюся, що від конкуренції продавців виграють рядові покупці.

Прекрасно усвідомлюю, що залучення інвестицій, а відтак збільшення робочих місць, є передумовою розвитку громади.

– Бучаччина – край футбольний. Знаю, що Ви стали почесним президентом ФК «Колос»?     

Маю надію, що великий футбол у Бучачі відродиться. Один з інвесторів Бучацького мальтозного заводу, а саме Віталій Марчук, готовий бути спонсором футбольної команди «Колос». Проведено якісний відбір футболістів, до команди прийшов новий тренер, колектив у стартових матчах чемпіонату області показав доволі високий рівень гри. Моє ж завдання – всіляко допомагати «Колосу» і робити все для того, щоби команда відбулася. Маємо амбітну мету – бути в трійці кращих футбольних команд першої обласної ліги. А загалом у Бучацькій громаді велику увагу приділяють спорту, бо від цього залежить, наскільки буде здорове майбутнє покоління.

– Віталію Йосифовичу, розкажіть кілька слів про себе?

Народився я 17 листопада 1973 року в Бучачі. Закінчив місцеву школу, з 2-го класу відвідував спортивну школу, де займався легкою атлетикою, а саме штовхав ядро. Навчався у Тернопільській академії народного господарства (нині – ЗУНУ) за спеціальністю «економіка управління виробництвом». Потім пішов працювати у банківську сферу, згодом став керівником Бучацького відділення «Ощадбанку». Завдяки колективу професіоналів відділення ввійшли у десятку кращих по Україні. Одружений, разом з дружиною виховуємо 2 дітей. 

– Чому вирішили податися у владу?

Я був депутатом районної ради чотирьох скликань, добре знав усі процеси, які відбувалися в соціально-економічній сфері району. У 2015 році тодішній голова Тернопільської ОДА Степан Барна запропонував мені очолити Бучацьку райдержадміністрацію, я погодився.  До року був головою РДА, а потім вирішив піти працювати в місцеве самоврядування, яке не прив’язує людину до чиновницького кабінету (сміється, – авт.). Вважаю, що посада, на яку тебе обирають люди, є вагомішою аніж та, на яку призначають.

Віталій Попович

 

БЛІЦ-ОПИТУВАННЯ

– На чому їздить голова Бучацької громади?

Маю власну стареньку автівку «Опель Вектра», якій 16 років. Може й варто придбати щось новіше, але зараз багато коштів вкладаю в освіту дітей. На роботі користуюся службовим автомобілем «Шкода Октавія», який мені дістався від попереднього мера. Правда, його довелося серйозно відремонтувати, бо авто було в критичному стані. Уявіть ситуацію, що на автомобілі не перемикалися перша і друга передачі. Для мене це було дико, не розумію, як нею взагалі їздили.

– Чи маєте хобі?

– У першу чергу – це спорт. Коли є вільна хвилина, намагаюся активно її використати. Це може бути просто біг, можуть бути ігрові види спорту – волейбол, футбол, баскетбол. Люблю читати, але все залежить знову ж таки від наявності вільного часу.

– Ви людина віруюча?

Так, відвідую греко-католицький храм. Однак для мене не принципово, де помолитися, можу зайти в будь-який храм, окрім московського через їхню антиукраїнську позицію.


Джерело: Тижневик "Номер один"
Мітки: , , , ,





Новини
30 Квітня
29 Квітня
28 Квітня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше