Найсвіжіше:
• На війні загинув 52-річний військовослужбовець з Тернопільщини • 1 травня – жеребкування півфіналу Ліги чемпіонів та Ліги Тернопільщини з футболу • На війні загинув розробник застосунку Приват24 • Ще один воїн з Тернопільщини поповнив Небесне царство: останній бій прийняв на Донеччині • Депутатка з Тернопільщини пропонує оригінальне заняття на шкільних перервах • Інтернет-аптеки: наскільки це безпечно і які найкращі? • Trustee Plus досяг 300 000 встановлених криптогаманців і став найдинамічніше зростаючим Web3-продуктом • Касир Тернопільського лісництва привласнив понад 80 000 гривень • Громада на Тернопільщині вимагає від влади відремонтувати дороги, які знаходяться в обласному підпорядкуванні • У Тернополі з’явиться іменна вулиця всесвітньовідомого спортсмена • Як правильно підібрати акустичну систему для комп’ютера • Як депутат Тернопільської обласної ради до Нідерландів відрядився і… не повернувся • Компанія з Тернополя увійшла до ТОП-20 найкращих роботодавців України • В Одесі не погодили встановлення пам’ятника Герою України з Тернопільщини, який підірвав із собою міст в Генічеську • Щеплення дітей від гепатиту В – Тернопільщина у числі найгірших  • На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру Богородиці • На Тернопільщині міст дивом не завалився під навантаженням великовагового транспорту • Тернопільщина попрощалася з воїном, котрий помер у госпіталі від отриманий бойових поранень • Частина Тернопільщини сьогодні буде без світла – стала відома причина • У Тернополі працівнику військкомату, який пройшов важкі бої на фронті, бажали «здохнути» • В Україні створять жіночий підрозділ безпілотників • Відійшов у вічність видатний педагог та колишній директор гімназії з Тернопільщини • Аренда квартир для корпоративных клиентов: особенности и требования • На одній з вулиць у центрі Тернополя завтра не буде світла • Тернопільські енергетики звертають увагу споживачів на важливі дати
rss

«Хода за свободу» в Тернополі нагадала містянам про торгівлю людьми


Опубліковано: 25 Жовтня 2019р. о 12:37


У нашій державі так багато проблем, що хочеться запитати: коли це закінчиться? Хто в цьому винен, невже повністю політики та влада? На мій погляд – ні. Проблема торгівлі людьми стоїть гостро, проте піддаються на невідому спокусу самі ж українці. 18 жовтня, у День європейської боротьби з торгівлею людьми, у Тернополі відбулася «Хода за свободу». Організаторами виступили громадська організація «ТМЖК» «Відродження нації» за підтримки Міжнародної організації з міграції.

Якщо ви є жертвою торгівлі людьми, не потрібно боятися чи соромитися. Про цю проблему варто говорити та застерігати

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина. Сюди входить вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від якоїсь особи. Відповідно до Кримінального кодексу України, це є злочин. Щороку жертвами цього злочину стають близько 2 млн. осіб, причому третина з них – діти. За оцінками Міжнародної організації з міграції, починаючи з 1991 року, понад 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. На сьогодні Україна є однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. І якщо на початку 2000 років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідирує трудова експлуатація.

– Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином. Стаття 140 КК України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі від трьох до п’ятнадцяти років, і наша держава була однією з перших, котра в 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Способи втягнення людей у процес торгівлі різні. Злочинці постійно знаходять нові методи вербування, але завжди це відбувається через обман чи шахрайство. Метою торгівлі людьми завжди є їхня експлуатація. Основним завданням нашого суспільства є розуміння того, що права людина – це найвища цінність. Постраждалі мають право на допомогу та захист нашої держави. Хода, котра сьогодні відбулася, – це не протест, це знак підтримки тим людям, хто постраждав від торгівлі людьми. Мета цієї акції –  розвинути діалог із постраждалими людьми та з тими, хто не володіє достатньою інформацією, як себе вберегти або куди звертатися у разі виникнення неприємностей, – розповіла керівник громадської організації «ТМЖК» «Відродження нації» Галина Кравець.

За 2019 рік статус постраждалої особи від цього важкого злочину присвоєно 169 особам у країні, зокрема в Тернопільській області – 33-ом. Тим особам, яким присвоєно відповідний статус, надається допомога, залучаються громадські організації, зокрема компанія «А 21»  надає пакети допомоги людям, котрі постраждали. До Дня боротьби з торгівлею людьми постраждалим надається допомога у вигляді побутової техніки, – повідомила головний спеціаліст управління сім’ї та молоді ТОДА Оксана Шуль.

Невід’ємною складовою, чому такого роду злочини розкриваються із затримкою, є мовчання потерпілих через сором або ж «що подумають інші».

– Саме через осуд друзів, односельчан, а іноді й рідних жертви надовго замовчують у собі своє горе і живуть з ним усе подальше життя. Не варто боятися або соромитися, держава надає цілковитий захист та безпеку як постраждалому, так і свідкові даного злочину. До прикладу, коли настає момент, аби постраждала особа розповіла всю ситуацію, вона раптово відмовляється від своїх слів та заперечує будь-яке рабство. Це не правильно! Адже щоби запобігти розповсюдженню даного злочину, поліції треба знати всі деталі. Безліч жінок під приводом роботи за кордоном, у ресторанах чи на підприємствах, їдуть у країни Близького Сходу, де доводиться надавати сексуальні послуги, – каже заступник начальника відділу зі злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми Нацполіції в  Тернопільській області Тарас Гуменний, тому закликаю усіх не соромитись і розповідати правду. Якщо ви стали жертвою або знаєте таких постраждалих, не бійтеся осуду, а співпрацюйте з правоохоронцями, аби не наражати на небезпеку інших людей, а тим паче дітей.

На сьогодні розповідати про цю соціальну проблему почали навіть дітям у школах.

– Працюючи з учнями шкіл, коледжів, підлітками, ми пропонуємо їм просту вправу: розігнувши канцелярську скріпку, зробити з неї будь-яку фігуру і потім повернути її у первинну форму. Це надто складно, майже неможливо. Так само і людину, котра потрапила в цю прикру ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми. Зцілитися їй надзвичайно важко. 80% учнів знають, що є така проблема, як торгівля людьми, водночас 75% із них заперечують, що вони можуть бути втягнутими у цю авантюру. За даними дослідження, 74% дітей готові працювати в іншому населеному пункті, виконати сумнівну роботу, але яка добре оплачується; 63% готові піти в гості або сісти в автомобіль до малознайомої людини і до 60% опитуваних готові працювати в іншій країні. Опитали понад три тисячі дітей. Проте зазначу, незабаром стартуватиме програма навчання, як правильно і безпечно поводитись у подібних ситуаціях. Тому що саме ознайомлена людина може бути захищена. Важливо розуміти всю складність цієї проблеми, у небезпеці не лише дорослі, а й діти. Тому варто бути свідомими, обізнаними і не цуратися своєї проблеми, – підсумувала директор із розвитку громадської організації «ТМЖК» «Відродження нації» Оксана Шлюсар.

Соломія Вершигора


Джерело: Тижневик "Номер один"
Мітки: , , ,





Новини
30 Квітня
29 Квітня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше