Найсвіжіше:
• Тернополянин здобув кубок президента Азербайджану • Чистий четвер: прикмети, традиції, молитви і замовляння • Військового з Тернопільщини, який загинув 2 роки тому, сьогодні поховають у Чернівцях • Частина Тернопільщини сьогодні буде світла – стала відома причина • Електронні черги в ТЦК і онлайн-кабінет: як все працюватиме з 18 травня • Став відомий результат центрального матчу туру у вищій футбольній лізі Тернопільщини (відео+фото) • ГУР назвало кількість у росії ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 • В Україні нарахували 160 тисяч чиновників, мобілізовано – 2,5% • На Тернопільщині продовжує свою діяльність робоча група з підзвітності та прозорості • Нещасний випадок на Тернопільщині – 81-річна жінка впала у річку і втопилася • Заробітки аферистів: поліцейські Тернопільщини встановлюють особу шахрая • На війні загинув футболіст з Тернопільщини • На Тернопільщині членкиня ВЛК підробила медичний висновок • Раніше судимого тернополянина поліцейські підозрюють у вчиненні крадіжки з ринку • На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасово тримання (відео+фото) • Відбулося жеребкування півфінальних пар футбольної Ліги чемпіонів та Ліги Тернопільщини • П’яний водій з Чортківщини намагався відкупитися доларами і гривнями • Головний футбольний матч тижня на Тернопільщині: «Агрон» – «Дністер» • Профілактика інфекційних захворювань у дитячому віці • Боєць бригади «Лють» з Тернопільщини Володимир Ониськів: «Після реабілітації одразу до побратимів на поле бою, інших варіантів не розглядаю» • 50-річний мотоцикліст потрапив до реанімації після ДТП на Борщівщині • На Тернопільщині інвестор за 5 років так і не збудував обіцяний сміттєпереробний завод • Дві гранати, артснаряд, протитанкова та мінометна міни – виявили та знешкодили на Тернопільщині • У Тернопільській та Хмельницькій областях під час Великодніх свят на могилах з’являються мавки і танцюють • Сьогодні у деяких частинах Тернополя не буде світла
rss

Степан Барна: «Злочинні спроби асимілювати лемків як представників української нації серед інших народів зазнали фіаско»


Опубліковано: 9 Серпня 2017р. о 15:48


Увісімнадцяте на Тернопільщині відлунали «Дзвони Лемківщини». Фестиваль вважається однією з найбільш колоритних подій року, він вражає етнічною самобутністю. Водночас свято є прикладом стійкості національного духу та відданості рідному краю, адже всі злочинні спроби асимілювати представників української нації серед інших народів зазнали фіаско.

dsc_3443Голова Тернопільської ОДА Степан Барна пригадує, що лемківську культуру та традиції прищепили йому в дитинстві дідусь та бабуся, які також були депортованими.

– Усвідомлення того, що ти є українцем, лемком, стали важливою складовою у формуванні мого світогляду, у виборі переконань та навіть роботи, яку проводжу сьогодні. Хоча лемки і є невеликою етнічною групою українців, але їх внесок у розвиток самобутньої української культури є неоціненним. Можливість збиратися на фестивалі «Дзвони Лемківщини» та аналогічних лемківських ватрах – це нагода не просто проявити свою пісню, говірку, особливості побуту. Це необхідна складова об’єднання українського суспільства довкола своєї культури, – зазначає Степан Барна.

Водночас голова ОДА звернув увагу, що «Дзвони Лемківщини» не є виключно розважальним заходом, адже в ці дні розділяємо й біль, якого зазнали лемки під час репатріації та операції «Вісла». У дні фестивалю збираються родини, які свого часу були розділені й позбавлені спілкування на довгі роки.

– Минуло 70 років з тих трагічних подій, але ми пам’ятаємо прагнення тоталітарного режиму знищити українців. Цей біль дає стимул до боротьби нам сьогодні, це нагадування кожному з нас, наскільки важливо зберігати єдність нації. Бо коли ми єдині – ми не переможні, – наголошує голова ОДА.

На думку голови Світової федерації українських лемківських організацій Софії Федини, на прикладі фестивалю «Дзвони Лемківщини» помітним є локомотивний рух уперед. «Переломним був, напевно, 15-й ювілейний фестиваль. І з того часу слава про цю подію, що відбувається на Тернопільщині, поширюється все більше й більше. Даний фестиваль уже стає своєрідною візитівкою краю. Я тішуся, що тут і лемківський музей розбудовується, і лемківська ресторація, і парк скульптур», –зазначає Софія Федина.

За її словами, подібні «лемківські ватри» проводяться практично всюди, де лемківська громада, що є надзвичайно важливо. З травня по вересень відбувається близько десяти таких масштабних заходів. Поза межами України лемки збираються у Польщі, Словаччині, США, Канаді.

dsc_3696Як повідомив голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович, цьогоріч лише безпосередніми учасниками фестивалю стали понад тисяч осіб – це сольні виконавці та творчі колективи, а гостей-відвідувачів традиційно збирається близько 25-30 тисяч.

– Лемки розпорошені по світу через депортацію 1944-1946 років. Але ми маємо мету  об’єднуватись, гуртуватися, щоб лемківська культура не зникла, а тільки примножилась. Головне – це дух, який живе в людях! Він є рушійною силою, тому ідея фестивалю себе не вичерпує, а тільки примножується. Щороку «Дзвони Лемківщини» стають більш яскравими та насиченими. Для більшого комфорту в цьому році ми зробили навіс перед головною сценою, щоб глядачам було зручніше і будь-яка погода не стала на заваді заходу. Ми додали більше самобутності:  кулінарія, гончарство, ковальство, фотовиставки та літературні експозиції, є кілька локацій для малечі. Вкрай важливо зберегти саму ідентичність лемків як етнографічну групу українського народу. І вважаю, що за всі вісімнадцять років фестивалю нам це добре вдається, – каже Олександр Венгринович.

За словами голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука, наразі розглядається можливість, щоб «Лемківське село» – місце проведення фестивалю працювало як туристичний об’єкт протягом усього року.

«Справді, було б доречно уніфікувати локацію лемківської культури та самобутності тут, у Монастириськах. Добре було б, щоб туристи та етнічні лемки, які приїжджають на Тернопільщину з екскурсійними турами чи просто у гості, мали змогу відвідати насичену різними експозиціями локацію. Наразі питання перенесення музею на територію «Лемківського села» ще відкрите, але думаю, що незабаром ми його відпрацюємо з депутатським корпусом», – зазначив Віктор Овчарук.

Тож фестиваль «Дзвони Лемківщини» і цього року подарував незабутні враження учасникам та гостям. Головне – він вкотре довів, що єднання тільки примножує усі досягнення української нації.dsc_3596


Джерело: Тижневик "Номер один"





Новини
2 Травня
1 Травня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше