Найсвіжіше:
• Юна плавчиня з Тернополя здобула повний комплект нагород плюс ще одне золото на чемпіонаті України (відео+фото) • Визначився переможець тернопільського дербі в аматорському футбольному чемпіонаті України • Великоберезовицьке «Поділля» підсилилося 30-річним півзахисником • На пів дня завтра перекриють центральну частину Тернополя – схема • Бронювання від мобілізації 2024: хто не може отримати право на відстрочку (список професій) • Мешканець Тернопільщини виграв суд у прикордонника, який забороняв йому виїхати за кордон • «Зелені леви» з Почаєва у чемпіонаті Тернопільщини: ставка на рівненських “легіонерів” та місцевих талантів  • Скандал у Тернополі: голова ЛКК три роки підробляв документи • Суд оштрафував жінку з Тернопільщини, чий неповнолітній син пив вино і ганяв на мотоциклі • Вища футбольна ліга Тернопільщини: другий тур мовою цифр • В одному з парків Тернополя житель Київщини вчинив розбійний напад на місцевого жителя (+фото) • Тонкий матрац з кокосовою стружкою: у чому його переваги та як підібрати виріб? • Від запаленого очерету на Тернопільщині ледь не згорів житловий будинок (+фото) • Повістка вважатиметься врученою у разі проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність адресата, – Кабмін • Сонячні панелі на даху лікарні на Тернопільщині зекономили майже 200 тисяч гривень  • Колишнього голову Тернопільської ОДА Президент нагородив медаллю • Міноборони запустило мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов’язаних, призовників та резервістів • Тернопільські енергетики та представники центру зайнятості шукали спільні точки дотику • Рік надій і сподівань: на Луганщині загинув військовослужбовець з Тернопільщини • Пів року вважався безвісти зниклим: на Запоріжжі загинув 20-річний нацгвардієць з Тернопільщини  • Громада на Тернопільщині зустріла загиблого на Харківщині Героя • Які авто з Німеччини невигідно приганяти? • У Тернополі на мосту зіткнулися двоє велосипедистів, один з яких потрапив до лікарні • На Тернопільщині стартувала перша футбольна ліга: статистика + фото • Обрано голову Тернопільського міськрайонного суду
rss

Як влада Тернополя провокує в обласному центрі нову сміттєву кризу


Опубліковано: 10 Липня 2018р. о 10:00


Пройшло 9 років, а віз і нині там. Цього літа Тернопіль може «святкувати»  дату, відколи проблеми з вивезенням сміття на Малашівське сміттєзвалище сколихнули всю область і навіть навколишні регіони.

Почалися сміттєві коливання ще у 2009-му, коли жителі села Малашівці, поруч якого розташоване звалище, перекрили туди в’їзд. Згодом виявилося, що громаду підштовхнули до цього політичні постаті регіону, але про це трішки пізніше.

Протестам передувало те, що ще в 2006 році тодішня міська рада замовила в Інституті ім. О. Марзєєва санітарно-екологічну експертизу, отримала висновки від науковців і розробила план поетапної рекультивації Малашівського сміттєзвалища. Водночас на профільному конкурсі національний проект «Чисте місто», куди входили й розробки для Тернополя, визнали кращим. У затвердженій програмі була прописана не лише попередня рекультивація твердих побутових відходів (ТПВ), а й локалізація старого сміттєзвалища, перший системний збір відходів, первинне сортування сміття, збір його зі всіх околиць Тернополя.

Втілити програму поводження з відходами, яку єдину в державі розробив Тернопіль і яку погодив Кабмін, можливо було за співпраці міської та обласної влади. Проте в тодішнього керівництва Тернопільської облдержадміністрації були інші погляди на ситуацію.

Поки віце-прем’єром України був Володимир Рибак, він висловлював вагому підтримку цьому проекту. Та коли Прем’єр-міністром стала Юлія Тимошенко, підтримка перервалася. Справа в тому, що Леді Ю мала теплі стосунки з головою Тернопільської ОДА Юрієм Чижмарем. Мабуть, Юрій Васильович зрозумів, що той, хто реалізує такий проект поводження з відходами, отримає чималу підтримку виборців у наступні кілька років. А такого він явно не бажав тодішньому міському голові Тернополя Романові Заставному. Тож заручившись підтримкою Прем’єра Тимошенко, голова обласної адміністрації не дав втілити програму, передусім домовившись про бунт із жителями Малашівців.

У чому ж інтерес Чижмаря в сміттєвому конфлікті? Очевидно, в політичних симпатіях чи, точніше, антипатіях. Більшість тернополян чули про одіозного забудовника Зіновія Щепановського і його «Будівельник», що, набравши грошей вкладників, враз збанкрутував, залишивши дольовиків і без копійки, і без житла (http://investhelp.com.ua/content/sudove-sl%D1%96dstvo-%D1%96-nev%D1%96doma-dolya-paiovik%D1%96v-ternopolya-0# ). Ще у 2006 р. Щепановський програв вибори мера тому ж таки Романові Заставному. Неприязнь між чоловіками посилилася, коли Заставний відкрито заговорив про незаконність будівництва Щепановського. Зокрема, тодішній мер закликав тернополян бути обережними, вступаючи в дольову участь проектів «Будівельника», і запровадив телефонну лінію, за дзвінком на яку вкладники могли дізнатися, чи є необхідні дозволи у забудовника. (http://zz.te.ua/zastavnyj-schepanovskyj-sam-rozkazhe-komu-i-za-scho-platyv-ta-dyakuvav/ ). Водночас у Зіновія Щепановського складалися досить дружні стосунки із губернатором Тернопільщини Чижмарем. Тож за принципом «ворог мого друга – мій ворог» і виникла ворожнеча між тодішнім міським головою та очільником облдержадміністрації. І тоді за кошти Щепановського Юрій Чижмарь для усунення конкурента й затіяв гру зі сміттям.

У результаті Зіновій Щепановський опинився за гратами за те невігластво, яке вчинив із людьми та їхніми грошима. І тут у гру вступили хитрі «свободівці». Спершу їхній представник, тодішній голова обласної ради Олексій Кайда наобіцяв тернополянам сміттєсортувальну лінію і навіть виділив на неї з обласного бюджету 2 млн. грн. Але де встановити лінію – не вирішили. Забігаючи наперед, скажемо, що придбана сміттєсортувальна лінія, яку охрестили іменем Кайди, так і не була встановлена і запущена (http://business-companion.te.ua/news_all_loc.php?id=454  ). До сьогодні обладнання заржавіло та вже не придатне для використання (http://zbruc.eu/node/49222 ).

Відтак ВО «Свобода» скористалося ситуацією, спершу підігравши Чижмарю, а потім «кинувши» і його. На виборах міського голови Тернополя висунули свого кандидата Сергія Надала, який, зрозуміло ж, пообіцяв людям вирішити сміттєву кризу і набрав найбільше голосів виборців.

У той же час начебто для вирішення проблеми з тернопільським сміттям створили громадську організацію «За чисте місто», головою якої стала Тетяна Білінська, що раніше прославилася у міськраді заграванням із Партією регіонів (http://zz.te.ua/kolyshnij-mer-zibravsya-zachystyty-ternopil/).

І от після 9-ти років конфліктів навколо Малашівського сміттєзвалища по суті нічого так і не змінилося. Звалище міська влада активно використовує далі. А тепер сьогоднішній мер Сергій Надал заборонив вивозити сміття у Малашівці з прилеглих до обласного центру сіл. Кажуть, начебто так Сергій Віталійович вказує на місце окраїнам, які не хочуть приєднуватися до ОТГ на чолі з Тернополем (https://te.20minut.ua/Podii/v-nas-selo-nemalenke-mi-mozhemo-vsyu-teatralku-zasipati-z-biloyi-peres-10697886.html). Насправді він діє дуже нерозумно, провокуючи ситуацію з вивезенням сміття, може отримати зворотний ефект. Адже вже зафіксовано факти, коли сільські жителі, не маючи куди возити сміття, привозять його таємно у тернопільські контейнери або ж просто викидають його на узбіччя. Отож місто може погрузнути в смітті та смороді від нього. І аргументів у Сергія Віталійовича вже немає, що йому ніхто в цьому питанні не допомагає. Обласна влада свого часу виділила Тернополю земельну ділянку під будівництво сміттєпереробного заводу чи сортувальної лінії, але на ній міська влада нічого не робить уже тривалий час… 

Тож чи не повторить Надал кризу з вивезенням сміття в Тернополі 9-річної давності, зігравши на якій і став мером?..


Джерело: Тижневик "Номер один"
Рубрика:





Новини
18 Травня
17 Травня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше