Найсвіжіше:
• Понад мільйон доходу, квартира, недобудований будинок та три іномарки: що задекларував нардеп-олімпієць з Тернопільщини • Фермер з Тернопільщини передав на передову два пікапи (+фото) • Брат за брата: зібрали 300 дронів на помсту ворогам у пам’ять про Олега Барну • МОН налаштований скорочувати кількість державних вузів – до «червоної» зони потрапив і Тернопіль • У громаді на Тернопільщині військовослужбовиці відмовили у матеріальній допомозі: у мерії пояснили причину • Жорстока війна забрала життя військовослужбовця з Тернопільщини • Вища футбольна ліга Тернопільщини: перший тур мовою цифр • У Тернополі повідомили про замінування міськрайсуду • На Тернопільщині п’яний водій трактора намагався відкупитися доларами і гривнями • Асоціація футболу Тернопільщини оприлюднила символічну збірну туру • У Шумську готуються до відкриття творчого простору за підтримки Програми USAID DOBRE • ТатоХаб. Тернопіль запрошує на безкоштовні заходи батьків та дітей! • На війні загинув відомий волонтер з Тернопільщини • Житель Запоріжжя у Тернополі збував вогнепальну зброю • Тернопільського лікаря відзначили грамотою за порятунок військових • У Гусятині не розминулися автобус та мотоцикл • Тернополянин здобув кубок президента Азербайджану • Чистий четвер: прикмети, традиції, молитви і замовляння • Військового з Тернопільщини, який загинув 2 роки тому, сьогодні поховають у Чернівцях • Частина Тернопільщини сьогодні буде світла – стала відома причина • Електронні черги в ТЦК і онлайн-кабінет: як все працюватиме з 18 травня • Став відомий результат центрального матчу туру у вищій футбольній лізі Тернопільщини (відео+фото) • ГУР назвало кількість у росії ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 • В Україні нарахували 160 тисяч чиновників, мобілізовано – 2,5% • На Тернопільщині продовжує свою діяльність робоча група з підзвітності та прозорості
rss

Рецидивіст підстеріг свою жертву вночі поблизу бару «Аскольд»


Опубліковано: 21 Червня 2021р. о 21:51


…Богдан втратив терпець. Скільки це ще триватиме? Ніби він на волі, а насправді ввечері навіть за поріг батьківської хати у с. Добриводи, що на Збаражчині, не може вийти! І все через адміністративний нагляд! Так, подумки погоджувався чолов’яга, минулого року він порушував встановлені судом обмеження не покидати місця проживання у нічний час, тобто з 10-ї години вечора до 6-ї ранку. Та хіба він міг подумати, що кожного разу, коли він увечері тихенько йшов собі «на кавалерку» чи випити з друзяками пива, обов’язково приходив з перевіркою дільничний. Ось так і склав на нього три адмінпротоколи, а суд  призначив штраф. У підсумку замість того, щоби зняти з нього адміннагляд, суд продовжив обмеження ще на пів року.

Однак бажання пірнути у розгульне нічне життя виявилось сильнішим за голос розуму. Отож 27-річний рецидивіст, уже судимий за розбій та грабіж, швиденько переодягнувся, зверху на кепі начепив сонцезахисні окуляри й городами, сторожко озираючись навсібіч, покинув хату. Вийшов на трасу і майже одразу зупинив авто. Далі вирішив не ризикувати та у Тернополі вийшов одразу на в’їзді і поміж дворів пішов собі, намагаючись триматися у тіні дерев. Ішов, прислуховуючись та приглядаючись. Потім присів на дитячому майданчику. Швидко закінчувався будній день, запізнілі самотні перехожі вже давно дісталися своїх помешкань, а він усе сидів, курив і чогось чекав.

Нарешті піднявся і пішов. Зупинився неподалік якогось бару і знову присів, чекаючи на когось із п’яненьких відвідувачів, а тоді підбігти, вихопити телефон чи сумку і втекти.

Нарешті, коли годинник на мобільному показав 3 год 40 хв, почув, як зачинилися двері і по тротуару застукали дівочі закаблуки. Придивився і побачив струнку білявку в чорному жакеті й темних штанах. Дівчина йшла, притиснувши до себе чорну сумку. Злодій сторожко озирнувся навсібіч і, переконавшись, що навколо – ні душі, дістав із кишені джинсів ніж. Легким кроком пішов за жертвою. Потім чорною тінню обігнав її і раптом винирнув перед нею. Дівчина злякалася і неголосно скрикнула. Злодій грубо однією рукою схопив її за руку та приставив ніж до горла.

«Сумку!» – тихо наказав. Вона смикнулась і схлипнула: «Забирайте сумку, тільки відпустіть!»

Втішений легкою здобиччю, грабіжник простягнув руку, водночас трохи ослабив іншу та відвів назад ніж. Дівчина миттєво відреагувала: відкинула сумку геть та  схопилася рукою за ніж, вирвала його і також відкинула десь у кущі.

Приголомшений розбійник завмер, а дівчина щодуху побігла назад, до ліхтаря, і заволала про допомогу. Цей крик був як ляпас по нервах рецидивісту. Він кинувся навздогін.

Юнка загубила босоніжки, однак бігла, не звертаючи уваги на гостре каміння. Раптом важка груба рука схопила її за плече, розвернула та щосили вдарила у груди, потім ще раз. Білявка змахнула руками й безсило рухнула на землю. Тоді грабіжник сів на неї і почав душити. Коли нещасна знепритомніла, Богдан ретельно перевірив її кишені, але нічого не знайшов, тож зі злості копнув непритомну жертву ногою і зникнув у темряві.

Отямившись, потерпіла повільно, схлипуючи і розтираючи шию, голову, груди, піднялася з землі та, похитуючись, пішла. Незважаючи на жах пережитого, 18-річна дівчина досить детально описала нападника, а згодом і впевнено впізнала його. Під час досудового слідства, а потім й розгляду справи у Тернопільському міськрайонному суді рецидивіст декілька разів змінював свідчення. То казав, що він шукав магазин, де вночі продають цигарки, тому й підійшов до потерпілої. Але дівчина чомусь злякалася, схопилася за ніж, почала кричати, а потім побігла. Чому він її наздогнав? Розсердився, що кричала, мов навіжена. Боявся, що почує поліція та на нього знову складуть протокол через адмінпорушення.

Богдан викручувався й вигадував на ходу, аж поки не побачив записів з камер відеоспостереження, розташованих на будинках уздовж алеї. На відео зафіксовано, як він спочатку підкрадався до дівчини, а потім наздогнав її. Видно, як ударив і вже у непритомної вивертав кишені. Те, що саме він був на місці нападу, підтвердили й загублені ним сонцезахисні окуляри та ніж, на яких залишилися відбитки пальців і біоматеріал – піт.

Відтак вироком Тернопільського міськрайонного суду невиправного розбишаку за розбій (ч.2 ст. 187 КК України) та порушення правил адміністративного нагляду (ст. 395 КК України) засуджено до семи з половиною років позбавлення волі. Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілої та зобов’язав рецидивіста відшкодувати своїй жертві понад 4 тис. 600 грн., витрачених на лікування, та 30 тис. грн. моральної шкоди.

З етичних міркувань ім’я діючих осіб у публікації змінено.

Олекса Чиж


Джерело: Тижневик "Номер один"
Мітки: , , , , ,





Новини
3 Травня
2 Травня
1 Травня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше