Найсвіжіше:
• Як правильно підібрати акустичну систему для комп’ютера • Як депутат Тернопільської обласної ради до Нідерландів відрядився і… не повернувся • Компанія з Тернополя увійшла до ТОП-20 найкращих роботодавців України • В Одесі не погодили встановлення пам’ятника Герою України з Тернопільщини, який підірвав із собою міст в Генічеську • Щеплення дітей від гепатиту В – Тернопільщина у числі найгірших  • На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру Богородиці • На Тернопільщині міст дивом не завалився під навантаженням великовагового транспорту • Тернопільщина попрощалася з воїном, котрий помер у госпіталі від отриманий бойових поранень • Частина Тернопільщини сьогодні буде без світла – стала відома причина • У Тернополі працівнику військкомату, який пройшов важкі бої на фронті, бажали «здохнути» • В Україні створять жіночий підрозділ безпілотників • Відійшов у вічність видатний педагог та колишній директор гімназії з Тернопільщини • Аренда квартир для корпоративных клиентов: особенности и требования • На одній з вулиць у центрі Тернополя завтра не буде світла • Тернопільські енергетики звертають увагу споживачів на важливі дати • Стали відомі результати стартових матчів другого кола Тернопільської обласної дитячо-юнацької футбольної ліги • Аварія біля Зборова: авто з’їхало у кювет, неповнолітній – у лікарні • Через воду на стадіоні на Тернопільщині довелося перенести матч вищої ліги  • Ще один воїн з Тернопільщини поповнив Небесне царство: останній бій прийняв на Донеччині • «Колос» у стартовому матчі нового чемпіонату Тернопільщини з футболу мінімально переміг «Галич» • Особлива увага перед купівлею велозапчастин оптом – їх якість, на що звертати увагу перед закупівлею? • На Тернопільщині п’яні водій та водійка пропонували хабар поліцейським • Відомий дисидент з Тернопільщини виділяє власні кошти на відновлення кладовища воїнів УГА • П’ять днів тривали пошуки 79-річного уродженця Тернопільщини – використовували квадрокоптер • Відстрочка від мобілізації: хто може претендувати і які документи потрібно подавати
rss

Через недосвідченість водія під Кременцем ледве не загинула дівчинка


Опубліковано: 13 Грудня 2021р. о 22:00


Днями у Кременецькому районному суді вислухав вирок водій «Сітроєна», з вини якого 12 лютого 2020 року неподалік с. Будки Кременецького ройону сталася дорожня аварія, внаслідок якої тяжкі травми отримала неповнолітня. Постраждав і сам водій іномарки: маючи невеликий водійський стаж, чоловік пізньої нічної пори значно перевищив швидкість, відтак вчасно не зреагував на перешкоду на шляху.

Іномарка “Сітроєн” врізалось у дерев’яні колоди. Почувся удар, дзвін розбитого скла, крики і стони…

«КамАЗ» із деревиною заглух на підйомі

Про те, що сталося, детально розповів у Кременецькому районному суді водій «КамАЗа». Варто зазначити, що чоловік уже 20 років за кермом, із них 15 років працює на габаритних авто. Отже, 12 лютого минулого року він керував вантажівкою з причепом і віз колоди дерев. На підйомі перед с. Будки автомобіль заглух, при цьому причеп занесло, і він перегородив зустрічну смугу.

«Сталося це опівночі, навколо – темрява, до того ж деякі колоди десь на метр виглядали з причепа, – помітно хвилюючись, пригадував події тієї рокової ночі досвідчений шофер. – Я розумів, що створюю загрозу зустрічному транспорту, адже дорога на Почаїв досить напружена. Тож таки зумів завести «КамАЗ», від’їхати у сторону і частково забрати причіп з дороги. Однак колоди все ще десь на метр виступали на смугу зустрічного руху. Тож коли побачив, що назустріч швидко їде автомобіль, вийшов на дорогу і почав махати ліхтарем мобільного телефону. Водій на знак подяки посигналив: мовляв, зрозумів, дякую! І поїхав собі далі, а я продовжив ремонтувати машину».

Так було декілька разів: побачивши-почувши, що наближається автомобіль, водій «КамАЗа» виходив на дорогу і світив ліхтарем мобільного, а потім знову продовжував ремонтувати акумулятор вантажівки.

І коли знову почув, що їде машина, став посередині автодороги, розмахуючи мобільним. Але цього разу авто (це й була іномарка «Сітроєн») проїхало повз нього і просто на очах врізалось у дерев’яні колоди. Почувся удар, дзвін розбитого скла, крики і стони.

Відповідаючи на запитання, водій вантажівки визнав, що причіп не відповідав вимогам Правил дорожнього руху – не мав гальм і не освітлювався, адже його під час руху розвернуло, роз’єдналися електродроти. До того ж згодом погасла «аварійка», бо на акумуляторі розплавилися клеми.

Небезпеку побачила пасажирка

Утім, слова водія «КамАЗа» підтвердила і сестра травмованої дівчини. Вона розповіла, що сиділа в «Строєні» на передньому пасажирському сидінні. Загалом у салоні іномарки перебували троє пасажирів, люди поверталися з Дубна. Зі слів дівчини, водій їхав зі швидкістю 90-100 км/год. Коли під’їжджали до с. Будки, десь за 30-50 метрів вона побачила, що на автодорозі хтось світить ліхтариком, і сказала водієві, щоби загальмував. Він почав гальмувати, однак на такій швидкості не встиг, й автомобіль врізався у причіп із колодами дерев. Внаслідок аварії її сестра, котра сиділа позаду водія, отримала жахливі травми голови, перелами ребер і ледь не загинула. За висновками судової медекспертизи, під час дорожньої пригоди її сестрі-підлітку було завдано тяжкі травми, що були небезпечними для життя.

«Вона лежала вся закривавлена, непритомна, було дуже страшно!» – зізналася в суді свідок.

Тим часом водій «Сітроєна» визнав, що побачив світло ліхтаря, коли включив ближнє світло – десь за 60 м до моменту зіткнення, і що перешкоду можна було частково побачити ще за сотню метрів. При цьому на початку судового засідання він категорично заперечив власну вину в порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило заподіяння тяжких тілесних ушкоджень потерпілій (ч.2 ст. 286 КК України). Також наполягав, що швидкість не перевищував, а ДТП трапилась через недбальство водія «КамАЗа». Щоправда, згодом свою вину визнавав частково.

Тим часом висновки технічної експертизи були однозначні: у дорожньо – транспортній пригоді винен водій іномарки. Якби він не перевищив швидкості і своєчасно почав гальмувати, то мав би технічну можливість уникнути наїзду на перешкоду (виступаючі колоди дерев). Тим паче, що за кермо сів недавно. 

Врахувавши це, суд у вироку зазначив, що водій «Строєна» не мав права їхати зі швидкістю понад 70 км/год, оскільки його стаж водіння не перевищував двох років. І якби справді перед зіткненням він їхав зі швидкістю 60 км/год, то мав би технічну можливість уникнути аварії!

На підйомі перед селом Будки КамАЗ заглух, при цьому причеп занесло, і він перегородив зустрічну смугу

Хоч не за ґратами, але під наглядом

Слід визнати, що суд також цілком прислухався до думки батька травмованої дівчинки. Зокрема, до його слів, що водій вантажівки одразу перерахував їм 10 тис. грн. на лікування дитини. Тим часом, водій іномарки лише нещодавно передав 1 тис. 600 грн., а в суді пожалівся, що через аварію став інвалідом 3 групи і сам потребує лікування. При цьому навіть не згадав, що через його неуважність постраждала дитина і тепер вона може залишитися на все життя неповносправною, тому кошти родині потрібні зараз і немалі.

«Я не наполягаю, щоби водія іномарки позбавили волі, однак він майже нічого нам не відшкодував, а дочка й далі постійно слабує та лікується», – з болем констатував батько. 

Тож вироком Кременецького районного суду водієві «Строєна» призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами. Оскільки він раніше не судимий та хоч і скоїв тяжкий злочин, але з необережності, тому суд на підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування основного покарання та призначив 3 роки іспитового строку, зобов`язавши періодично з`являтися для реєстрації до органу з питань пробації і  повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Утім, 3 роки йому таки заборонено сідати за кермо.  

Також він повинен сплатити потерпілій 120 тис. грн. моральної шкоди.


Джерело: Тижневик "Номер один"
Автор: Рубрика:
Мітки: , , , ,





Новини
30 Квітня
29 Квітня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше