Найсвіжіше:
• На Донеччині загинув розвідник з Тернопільщини • У центрі Тернополя тимчасово не буде газу – відома причина • У Тернополі на Великодні свята частіше курсуватиме громадський транспорт до кладовищ  • Ще один воїн з Тернопільщини поповнив Небесне царство: останній бій прийняв на Донеччині • Купуючи автомобіль, житель Тернопільщини втратив понад 200 тисяч гривень • Тернополян запрошують на зустріч з командиром роти «Гонор» батальйону «Вовки Да Вінчі»  • У Тернополі сім’ї постраждалих від війни можуть отримати до 100 тисяч гривень на власний бізнес • У Тернополі відбулася зустріч з родинами загиблих та безвісти зниклих бійців бригади «Лють» (+відео) • Від отриманих поранень у бою загинув військовослужбовець з Тернопільщини • Відбулося жеребкування календаря першої ліги чемпіонату Тернопільської області з футболу • Тернополянин намагався незаконно відправити за кордон поштою камені з відбитками істот, яким понад 400 млн років • Калькулятор авто зі США: як прорахувати авто • Назавжди повернувся до рідної домівки: сьогодні на Тернопільщині поховають загиблого на війні Героя • Синоптики повідомили, якою буде погода на Тернопільщині на вихідні • «Поділля» з В. Березовиці у футбольному сезоні-2024: з екс-гравцями “Чорноморця”, “Поділля” та “Агробізнесу” • У Тернополі серед білого дня зникла 33-річна жінка • Громади Тернопільщини пообіцяли зібрати військовим близько 15 млн грн • Оновлення даних: хто з чоловіків мусить зʼявитися до ТЦК • «Я не герой, я людина!» – тернопільська «Пташка» з Азовсталі закрила рота хейтерам • Незаменимые кухонные гаджеты, которые сделают приготовление пищи легче и быстрее • У Тернополі поліція розшукує Андрія Скрябіна • Сигнальний пістолет: надійний засіб для подачі сигналів та забезпечення безпеки • Поради щодо вибору побутових вугільних фільтрів для очищення води • Дівчинку штовхнули в туалеті, і вона знепритомніла: поліцейські склали протоколи через булінг у школі на Тернопільщині • Заліщицькі комунальники сплатили майже пів мільйона за стихійне сміттєзвалище
rss

У Тернополі побували унікальні автомобілі, які підкорюють гори


Опубліковано: 2 Березня 2021р. о 9:02


Нещодавно через Тернопіль проїздила група підкорювачів бездоріжжя, які називають себе «Оffroadmaniacs». Фанати повнопривідних автомобілів поверталися з зимової експедиції  на засекречений військовий об’єкт на вершині гори Томнатик. У складі групи були й тернополяни. Ми поспілкувалися з учасниками поїздки та дізналися більше про новий для України, але такий, що стрімко набирає популярності вид активного відпочинку.

Офроуд –  це їзда автомобілями по дорогах без покриття або піщаних, гравійних, засніжених, кам’янистих та інших треках із природним покриттям. Він включає в себе як дозвілля на оригінальних, незмінених повнопривідних автомобілях, так і змагання на власноруч удосконалених позашляховиках.

Наші журналісти поспілкувалися з учасником київського клубу «Оffroadmaniacs» Олександром Чипутовичем.

– У цей вид спорту та проведення активного відпочинку я потрапив 8 років тому. Починав із квадроцикла, згодом змінив його на автомобіль. Що мені подобається в офроуді? Це емоції, шалений викид адреналіну та відчуття того, що ти можеш підкорити не одну вершину, – каже Олександр.

Чоловік розповідає, що в Україні чи не в кожному місті є свій клуб любителів офроуду. Найчисельніший – у столиці, там близько 500 учасників. Любителі їзди по бездоріжжю проводять фестивалі та змагання, на яких показують, на що здатні їхні автомобілі.

– Екіпаж складається з водія  та штурмана. Моїм штурманом є дружина. Вона займається навігацією, визначає маршрут, керує моїми діями під час проходження бездоріжжя. Водій повинен володіти хорошими навичками позашляхової та екстремальної їзди. Обов’язковою є техніка безпеки. В автомобілях ми перебуваємо у шоломах і користуємося пасками безпеки. Максимальна кількість людей для комфортного перебування в машині – 4. Якщо ми проводимо екскурсійні експедиції, то учасники  повинні мати страховку, – розповідає чоловік.

Для офроуду використовують повнопривідні автомобілі, однак придбати такий – це половина справи. У подальшому він потребуватиме суттєвих капіталовкладень та тюнінгу для того, щоби долати екстремальні маршрути.

– Для початку можна вкласти близько 3-х тисяч доларів, але мені відомі випадки, коли власники автомобілі удосконалюють  і на 80 тис. доларів. У цій справі взагалі межі удосконаленню немає. Скажу лише одне, що, окрім грошей, ми вкладаємо в автівки й душу (посміхається, -авт.). Тюнінгом позашляховиків займаються як  професійні автомайстерні, так і власники машин, які добре знають будову автомобіля, – каже Олександр.

Найважче рухатися по бездоріжжю зимою, адже автолюбителів подекуди очікують двометрові замети. Тому в машині завжди є набір усього необхідного, аби вибратися зі снігового полону: лопати, лебідка і навіть бензопила, а ще – запас палива, провізії та спеціальні аптечки, які відрізняються від тих, що у стандартних автомобілях. Протипоказань для офроуд-мандрівок немає. У поїздку беруть навіть дітей шкільного віку, щоправда, краще, щоби  вони самі цього хотіли і не боялися. Розхід палива для таких позашляховиків значний, хоча швидкість у них не велика, адже основна їхня мета – долати перешкоди. Для прикладу, автомобіль Олександра Чипутовича здатен перетнути річку глибиною до 1,5 метра.

На фото автомобіль Олександра Чипутовича. Він здатен перетнути річку глибиною до 1,5 метра

Також ми поспілкувалися з тернополянином Романом Сусловим, який разом з «Оffroadmaniacs» штурмував гору Томнатик.

– Для мене це вже не перша така поїздка. Мені дуже подобається офроуд. У цю подорож я вирушив з дружиною та 10-літнім сином. Ви навіть не можете уявити, наскільки це круто, емоцій – маса. Такі поїздки дозволяють побачити Україну у всій красі. Для прикладу, цього разу ми на власні очі бачили діючий вулкан, а ще місця, де в горах видобувають нафту. Спостерігали за сходом сонця на самісінькому кордоні з Румунією. У цю поїздку вирушили 15 автомобілів, однак до вершини добралися 13 із них. Решта автівок довелося залишити, бо їхньої потужності не вистачало. Серед них, до речі, і моє авто. Я також захоплююся офроудом як водій і вже потроху вдосконалюю свою машину. Загалом у мене багато спогадів з цієї поїздки, а ще більше, мабуть, у сина. Власне і займаюся цим, аби мати змогу показати йому природнє багатство нашої держави, – ділиться враженнями Роман Суслов.


Джерело: Тижневик "Номер один"
Мітки: , , , ,





Новини
27 Квітня
26 Квітня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше