Найсвіжіше:
• Реанімаційні заходи не дали результату: в лікарні помер воїн з Тернопільщини • Врятувати життя немовляті з Тернопільщини не змогли: після жахливої аварії та місяць боротьби за життя зупинилося серце шестимісячної дитини • На Кременеччині підбили підсумки футзального сезону-2023/24 (+фото) • У національному парку на Тернопільщині двоє чоловіків зрубали чотири акації (+фото) • Кіберполіція викрила шахрая з Тернопільщини, який збирав гроші під виглядом лікування військових • Частина жителів Тернополя сьогодні залишаться без світла • Батьки померли в дитинстві: на війні загинув 19-річний військовий з Тернопільщини • Стало відомо, на яку суму Тернопільська обладміністрація уклала угод на будівництво фортифікаційних споруд • Фірма з орбіти мера Тернополя за три останні роки отримали підрядів на 555 млн грн • Нові категорії українців зобов’яжуть стати на військовий облік – кого торкнеться • 10 років під арештом уряду США: заява радників найбагатшого уродженця Тернопільщини • Як знайти якісну білизну та одяг для чоловіків за прийнятними цінами: рекомендації та поради • Став відомим календар матчів Зимової першості Тернопільщини з футболу на вік-енд • Як москвини “налажали” на виборах у Придністров’ї: тернополянин на молекули розібрав «вибори царя» • Через бойові дії без газопостачання залишилися споживачі у Чортківському та Тернопільському районах  • Тернопільщина ввійшла в трійку лідерів по посіву ярих культур • «ДЮСШ-Чемпіон» зі Зборова – переможець Дитячої футзальної ліги Тернопільщини U-13 • Після важкої операції у госпіталі помер військовий з Тернопільщини • Сержант штурмової бригади з Тернопільщини нагороджений нагрудним знаком “Срібний едельвейс” (+фото) • Молодий воїн з Тернопільщини отримав відзнаку “За честь та відвагу” • Мешканців Тернопільщини закликають повідомляти про корупцію у військоматах • Шахрайка-ворожка, знімаючи «пороби», видурила у жительки Тернопільського району 180 тисяч гривень • Поліцейські затримали п’яного водія, який на переході на в’їзді у Тернопіль травмував дівчину • На 62-році життя помер спостерігач арбітражу Асоціації футболу Тернопільщини • На Борщівщині чоловік через сварку підпалив сарай своєї співмешканки
rss

2017-ий став роком масштабного оновлення дорожньої інфраструктури Тернопільщини


Опубліковано: 19 Січня 2018р. о 10:00


Упродовж минулого року Службі автомобільних доріг вдалося здійснити повний ремонт на 28 ділянках автошляхів та облаштувати дві нові транспортні розв’язки. Це найбільший показник за останні декілька років. Завдяки ефективній співпраці Укравтодору та уряду, фінансування доріг країни та Тернопільської області зокрема суттєво зросло.

З Тернополя до польського кордону – європейськими дорогами

У серпні стартували масштабні ремонтні роботи на одній з найзавантаженіших транспортних магістралей краю – Тернопіль – Львів. Уся траса М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська (колишня Н-02 Львів – Тернопіль) отримала нове покриття. Варто зазначити, що 8 км від кордону із Львівщиною розпочали лагодити у 2016 році. Відтак уся дорога з Тернополя до кордону із Львівщиною, довжина якої – 39 км, стала комфортною для проїзду. А далі мешканці краю можуть відремонтованою дорогою швидко дістатися аж до кордону із сусідньою Польщею.

Для тернополян, де ледь не у кожній сім’ї є заробітчани, це особливо важливо. Завдяки ремонту, краяни зможуть не лише безпечно і комфортно дістатися ЄС, а й витратити менше часу на дорогу до рідних.

Нагадаємо, дорога М-09 є частиною транснаціонального коридору GO highway, в рамках якого планується з’єднати українські чорноморські порти Миколаїв та Одеса із польським Гданськом.

Ідею масштабного будівництва ще на початку року запропонував керівник Укравтодору Славомір Новак. Цілісна магістраль буде завдовжки майже 900 кілометрів та пролягатиме через Львівську, Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку, Черкаську області. Далі розділиться у напрямку Одеси та Миколаєва, зачепивши Кіровоградщину.

Ремонт за новим принципом

У 2017 році дорожники Тернопільщини вперше застосували новий підхід до ремонту автошляхів. Це так званий маршрутний принцип. Так пріоритет при виборі об’єктів для ремонту надавався найбільш важливим трасам Тернопільської області.

3 квітня Служба автомобільних доріг у Тернопільській області розпочала втілення цілі №1 – повне оновлення траси М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече (ділянка Тернопіль – кордон із Рівненщиною). Ремонтувати цей автошлях розпочали у 2016 році. М-19 – це один із ключових автошляхів. Він сполучає Тернопіль не лише з Києвом, ним їдуть до Білорусі, Польщі, Румунії. 

На замовлення Служби автомобільних доріг підрядна організація провела фрезерування старого покриття, регенерацію основи і відновила покриття з асфальтобетону на 28,4 кілометра дороги.

«На жаль, через недофінансування всю заплановану протяжність відремонтувати у 2017 році не вдалося. Оновлення траси продовжимо вже у новому сезоні», – коментує керівник Служби Богдан Юлик.

Також шляховики провели поточний середній ремонт Н-18 Івано-Франківськ — Бучач — Тернопіль. У межах міста Монастириська відновили покриття на 3 км автошляху. 1,2 км сучасної дороги зробили в межах траси Т-20-17 Гримайлів — Яблунів. На двох вищезазначених автошляхах виконано роботи з ямкового ремонту гарячим асфальтобетоном, влаштування поверхневої обробки в’яжучими матеріалами, комплекс робіт із відновлення узбіччя та кюветів, влаштування вирівнюючого шару з ЩПС (щебенево-піщана суміш) та вирівнюючого шару з асфальтобетону.

Дрібні дороги – з новим покриттям

Протягом 2017 року Служба автомобільних доріг у Тернопільській області провела також масштабне оновлення місцевих доріг. Автошляхи, які не бачили ремонту 30-40 років, отримали нове покриття.

«Наші люди заслуговують їздити якісними дорогами. Приємно, що в Укравтодорі підтримують нашу ініціативу з оновлення державних доріг місцевого значення і виділяють на роботи кошти. Вперше за останніх кілька років Служба отримала змогу з’єднати якісною дорогою стільки населених пунктів», – коментує керівник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик.

За сезон шляховики оновили 32 кілометри покриття на місцевих дорогах. Це ділянки доріг С201509 Грабовець – Скоморохи, С201507 Велика Березовиця – Буцнів, С200312 Порохова — Космирин, С201602  Джурин — Попівці, С200806  Потік — Конюхи — Хоростець. 

Безпека – понад усе

8 років водії їздили лише однією смугою руху шляхопроводом на трасі Бучач – Чортків – Скала-Подільська. Міст розташований над залізничною колією міжнародного сполучення, тож його неналежний стан і створював незручності для водіїв і загрожував залізничникам. Розпочали капремонт шляхопроводу в 2009 році, однак через припинення фінансування підрядник покинув об’єкт із підходами без належного нагляду. За 8 років навіть полагоджена частина зазнала руйнувань. Більш-менш придатною для проїзду була лише права частина мосту.

У 2017 році Укравтодор у рамках року безпеки виділив кошти на завершення капітального ремонту. Служба автомобільних доріг у Тернопільській області провела новий тендер та обрала підрядника, який поставив крапку в аварійності Скала-Подільського шляхопроводу.

«Безпека водіїв – пріоритетне завдання Служби доріг. Шляхопроводи над залізничними коліями – об’єкти особливої небезпеки, адже під час ДТП на них можуть обірватися життя і тих, хто в автомобілі, і тих, хто у потязі», – говорить Богдан Юлик.

Задля безпеки водіїв і пішоходів шляховики обладнали одразу 4 «розумні» пішохідні переходи на трасі до Києва. Так траса Р-43 Тернопіль – Збараж – Ланівці є не лише найкоротшим шляхом до столиці. Водночас на ній розташовано кілька місць концентрації ДТП. На 4 із них дорожники обладнали особливі пішохідні переходи. У темну пору доби кожний дорожній знак світиться. Коли пішохід ступає на «зебру», знак починає інтенсивно блимати, аж поки людина не перейде дорогу. Відслідковують наявність пішохода на переході спеціальні датчики. Електроенергію для освітлення знаків акумулюють сонячні батареї. «Розумні зебри» знаходяться у  селах Краснолука і Татаринці Лановецького району (по 1) та у Ланівцях (2 переходи).

Нові розв’язки на «вбивчих» перехрестях

Перетин автомобільних доріг державного значення Н-18 Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль та Т-09-03 Галич – Підгайці – Сатанів уже багато років має у водіїв погану славу. Ледь не щороку на перехресті стаються кілька ДТП. Деякі – зі смертельним наслідком. Востаннє про небезпечне місце заговорили у жовтні 2016 року. Тоді броньований автомобіль «Козак», їдучи у зону АТО, збив школяра. 

У Службі автомобільних доріг у Тернопільській області вирішили покласти край трагедіям. Шляховики обладнали на перехресті розв’язку з «острівками безпеки». Проїзд транспорту там тепер регулює система світлофорів.

Ще одним місцем концентрації ДТП вважався перетин міжнародної дороги  М-19//Е-85 і об’їзної Тернополя Р-41. Непродумане Т-подібне перехрестя на північному в’їзді в обласний центр роками завдавало незручностей водіям. Аби рух транспорту був безпечніший, дорожники обладнали там транспортну розв’язку за типом «кільце».

На замовлення Служби автомобільних доріг там не лише обладнали переїзд і нанесли розмітку, а й зробили освітлення, інформаційні табло та знаки, які нагадують водіям про зміну руху.

«У 2017 році Укравтодор розпочав роботу над національною програмою підвищення безпеки на дорогах 4Е (Engineering/стандарти, Enforcement/нагляд, Emergency/порятунок, Education/освіта). Її завдання – створити максимально безпечні умови для учасників дорожнього руху, – коментує Богдан Юлик. – Саме в рамках цієї програми Служба автодоріг області обладнала нові розв’язки. Більше того, ми втілили експериментальний проект: побудували на трасі Н-02 /М-06/ Кременець – Біла Церква – Ржищів – Канів – Софіївка системи уповільнення трафіку дорожнього руху. Низка штучних перешкод змусить водіїв знизити швидкість та зменшить кількість ДТП. При цьому, на відміну від «лежачих поліцейських», система ніяк не шкодить транспортним засобам».

Перший об’єкт системи уповільнення знаходиться біля села Плоске на трасі Н-02 /М-06/ (колишня Р-32). Шляховики обладнали спеціальний вигин дороги, завдяки якому водії не зможуть їхати дорогою швидше, аніж 60 кілометрів на годину.


Джерело: Тижневик "Номер один"
Рубрика:





Новини
19 Березня
18 Березня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше