Найсвіжіше:
• Гравців, які мають 17 титулів чемпіонів Тернопільщини, заявив заліщицький «Дністер» • Ухилянт із Хоросткова, щоби не йти в тюрму, добровільно пішов до ЗСУ • Міноборони – про повістки за кордоном і чи встигнуть розробити електронний кабінет • Революція в кулінарії: суші бургер • Обмеження прав українців за кордоном вигідне лише нашому ворогу, – нардеп • Як вибрати клініку для ведення вагітності • За вчинення домашнього насильства жителю Зборова загрожує два роки тюрми • На два дні у Тернополі перекриють одну з головних промислових вулиць міста  • Житель Бережанщини постане перед судом за тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть потерпілого • Щемлива історія 22-річного воїна з Тернопільщини, який вижив після “скидання” вибухівки з дрона • Частина Тернопільської області буде без світла – стала відома причина • Військовослужбовиця з Тернопільщини нагороджена «Хрестом Військова честь» • Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» • Футбольний чемпіон Тернопільщини заявився на сезон-2024: з п’ятьма новачками та без трьох лідерів • Чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова Кабміну • Збиткові тепломережі Тернополя виплатили працівникам премій на мільйон • На дорогах Тернопільщини збираються встановити розумні відеокамери • У Тернополі помер похресник Степана Бандери • Ексдепутата Тернопільської райради підозрюють у вимаганні $300 тисяч хабаря  • Прокуратура Тернопільщини взялася за піарника Надала • У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків • 9000 доларів за «швидко перебігти кордон» – за незаконне переправлення ухилянта через кордон судитимуть 2 осіб • Сімейні розбірки на Тернопільщині: судитимуть 36-річного чоловіка, який вбив співмешканця своєї тещі • Мікробіом та його вплив на здоров’я дитини: нові дослідження та перспективи • У госпіталі помер військовослужбовець з Тернопільщини
rss

Через розбрат коаліції в облраді громади залишаться без грошей


Опубліковано: 1 Серпня 2016р. о 11:00


sesija

На театр абсурду перетворилася сесія Тернопільської обласної ради, яка відбулась на минулому тижні. За півдня депутати спромоглися прийняти всього три рішення, а понад два десятки питань порядку денного перенесли на наступне засідання. Через таку «продуктивність» народних обранців без погодження залишилися десятки господарських питань.

Про освіту, регламент і молоко

Якщо пунктуальність – риса властива, як правило, аристократам, то, очевидно, більшість депутатів Тернопільської облради – не блакитної крові. Саме засідання традиційно розпочалося з затримкою приблизно на 40 хвилин. Одні завершували роботу в комісіях, інші вивчали порядок денний, треті ліниво сьорбали каву. До обіду депутати двічі ходили на перерву, спромоглися затвердити порядок денний та розглянути «аж» три(!) питання. А поміж тим обранці вирішували свої «шкурні» питання, демонстрували політичні амбіції та задовольняли власне его.

Розпочали засідання з доповнень до порядку денного. Найбільше зауважень до нього, як, зрештою, і до інших питань, мала фракція ВО «Свобода». Як заявив її голова Олег Сиротюк, частину рішень винесено на розгляд з порушеннями регламенту, тож їх потрібно зняти з розгляду. Це викликало дискусію у сесійній залі, адже питання потребували негайного вирішення, тож депутати пропонували не звертати уваги на такі дрібні нюанси.

– Ми перед початком роботи затвердили регламент, а зараз самі ж його порушуємо. В цьому немає логіки, – заявив Олег Сиротюк.

Зрештою, серед проектів «Свободи», які потребували негайного вирішення, також були рішення, внесені з порушеннями, тож це стало аргументом, аби припинити дискусію.

Далі у розмову включився ще один «свободівець» – Володимир Мисик. Він пропонував внести на розгляд депутатів звернення до Верховної Ради щодо підвищення закупівельної ціни на молоко до 4 грн. Мовляв, ситуація, яка нині склалася на ринку закупівлі молока, призводить до краху українського села. На захист заготівельників стали аграрії. За їхніми словами, влада не може втручатися у ринкові відносити суб’єктів господарювання. Це диктаторські методи. Більше того, частина комбінатів області закупляють молоко за ціною понад 4 грн. Тож виходить, уряд має зменшити цю цифру.

У цілому подібні проекти мали більше популістичний характер, ніж практичний. Адже, як показує практика, центр не реагує на подібні звернення регіонів. Тож ефект від них мізерний. За винятком випадків, що лобісти черговий раз виявлять свою «стурбованість» ситуацією у країні.

Ключовими на засіданні були три питання: затвердження регіонального замовлення для закладів профтехосвіти області, перспективний план територіальних громад та внесення змін до бюджету. Ці питання вимагали негайного вирішення, оскільки місцеві ПТУ без затвердженого показника не могли розпочати вступну кампанію та прийом студентів на окремі спеціальності. Адже не було відомо, скільки абітурієнтів вони можуть прийняти і яким буде фінансування. Попередньо проект рішення розглянула освітянська комісія облради. До механізму формування регіонального замовлення в громадськості було чимало зауважень. Та, зважаючи на обставини, комісія таки рекомендувала затвердити сформований показник. До того ж, у вересні його планують уточнити. Однак голосування за цей проект не пройшло гладко. Частина депутатів, мабуть, вирішивши продемонструвати свою стурбованість даним питанням, стали по третьому колу обговорювати його. Найдивніше те, що на засіданні комісії ті ж депутати заслуховували тих же доповідачів. Ставили такі ж запитання й отримували на них ті самі відповіді. Очевидно, перед колегами та громадськістю потрібно було заробити кілька додаткових балів, а найкращий спосіб зробити це – дискусія у сесійній залі. Врешті рішення таки було проголосованого, чого не судилося наступному проекту – перспективному плану територіальних громад.

Провал громад

Це питання було стратегічним із двох причин. По-перше, у випадку затвердження плану громади могли претендувати на фінансування з державних та міжнародних програм. По-друге, особисту відповідальність за прийняття такого рішення ніс голова ТОДА Степан Барна. Тернопільщина – регіон, де створено найбільше громад. У цьому напрямку є чимало напрацювань, а самі громади розвиваються швидше за законодавство. У цьому плані Тернопілля стало показовою областю і цього року отримало на підтримку новостворених громад 141 млн. грн.

Перспективний план є лише умовним поділом населених пунктів на громади, наголосило перед початком голосування керівництво області. Мовляв, згодом можна внести зміни, однак проект потребує негайного прийняття, бо громади можуть втратити кошти. Однак цей аргумент не подіяв на депутатів. Тож після годинної дискусії він так і не знайшов необхідної підтримки.

Це, як мінімум, дивно для провладної гілки, яка сформувала більшість в обласній раді. Як з’ясувалося, підвели саме «союзники» – фракція ВО «Батьківщина». Із 10 представників політсили проект рішення підтримали лише троє.

У коментарі «Номер один» голова Тернопільської облради Віктор Овчарук зазначив, що цей проект був вирішальним у стратегії розвитку області. Тож підстав припускати, що його не підтримають, не було.

– Я не ставив за мету когось просити і домовлятися стосовно прийняття цього рішення, – каже Віктор Овчарук. – Усі розуміють, наскільки воно є важливим для області. Тепер кожен депутат несе персональну відповідальність за свої дії. Коли громади не отримають коштів, думаю, вони розберуться, чому так сталося. Тоді депутати змушені будуть відповідати.

Такі-сякі союзники

Загалом ситуація в середині коаліції видається напруженою. Хоча сам Віктор Овчарук запевняє у протилежному.

– Повірте, все гаразд. Усі працюємо, приймаємо рішення. Підстав для розколу коаліції немає. Те, що відбувається у сесійній залі, – просто амбіції окремих депутатів. У цілому проблем немає, – запевнив голова облради.

Очевидно, іншої думки голова фракції «Громадянська позиція», яка входить у більшість, Лариса Римар. Депутат намагалася внести до порядку денного проект рішення про скасування розпорядження голови обласної ради щодо звільнення головного лікаря перинатального центру Віктора Куценка. Лариса Римар розповіла, що звернення такого змісту надійшло їй від голови Громадської ради при ОДА Валерія Федорейка.

Вона заявила, що процедура звільнення відбулася з порушеннями. Керівник комунальної установи призначається та звільняється сесією обласної ради, а не одноосібно. І в цьому випадку голова облради перевищив свої повноваження. У зв’язку з тим, Громадська рада звернулася у прокуратуру та до Уповноваженого з прав людини. А сам Віктор Куценко подав до суду.

Врешті після тривалої дискусії депутати так і не підтримали колегу по коаліції, що власне й викликало її обурення. Це вже другий конфлікт «Громадянської позиції» в обласній раді. На попередній сесії пані Римар заявила, що перегляне своє ставлення до діяльності в складі провладної коаліції. Тоді причиною її різкої заяви стала бездіяльність влади у питанні Новосілківського кар’єру.

Якщо у даному випадку фракція не задоволена діями колег по коаліції, то у випадку з «Батьківщиною» все навпаки. Позиція останньої фракції видається, як мінімум, дивною. Незважаючи на союз, «тимошенківці» не завжди підтримують ініціативи провладної гілки.

Так сталося і напередодні останньої сесії обласної ради. Каменем спотикання став тернопільський аеропорт, де, як розповідають власні джерела, представники «Батьківщини» мають особисті інтереси. Річ у тім, що адміністрація пропонувала виготовити один акт на землю без виокремлення ділянок. Натомість «бютівці»  розділити територію летовища на три частини, одну з яких планували віддати інвестору. Коли все пішло не за сценарієм, лідер «Батьківщини» Василь Деревляний заявив про можливий вихід із коаліції. Аби не загострювати конфлікт, «білий дім» врахував побажання «бютівця».

Очевидно, взамін «порошенкцівці» очікували, як мінімум, на підтримку фракції під час розгляду господарських питань, але не склалося.

Знову про тарифи

Варто звернути увагу на ще два малопомітні та водночас неоднозначні проекти, які протягнули у раду «Батьківщина» та «ляшківці». Мова йде про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Національної комісії щодо впровадження мораторію на підвищення з 1 липня 2016 року тарифів на житлово-комунальні послуг та про заяву обласної ради про необхідність негайного проведення дострокових виборів до Верховної Ради.

Наразі в обласній раді створено спеціальну комісію з розгляду цих звернень. При їх позитивному вирішенні вони поставлять у незручне становище «порошенківців». Адже виходить, депутатам доведеться голосувати за проекти, які ставлять під сумнів дії уряду. Зокрема, це стосується тарифної політики. З одного боку, рішення потрібно підтримати через тиск громадськості, з іншого – це камінь у город свого безпосереднього керівництва.

Аналогічна ситуація і з іншим проектом – про проведення дострокових виборів. Такий стан речей у раді не вигідний нікому, окрім «Батьківщини», яка, власне, і стала ініціатором звернення. Загалом це позиція «тимошенківців» на національному рівні. Тож, імовірно, обласна «Батьківщина» отримала вказівку зареєструвати такий проект рішення не так для його позитивного прийняття, як для власного піару. Тим не менше, такі політичні ігри не на руку «порошенківцям».

– Я вважаю такі рішення не можна приймати спонтанно. Потрібно зважити, провести розрахунки, а не голослівно заявляти про високі тарифи. Для цього у раді створено спеціальну комісію, яка розгляне звернення фракцій, вивчить їх і надасть свої висновки. До комісії увійшли представники усіх фракцій, тож рішення буде об’єктивним, – зазначив Віктор Овчарук.

У цілому на третьому пленарному засіданні ІІІ-ої сесії депутати обласної ради розглянули 94 питання. Підтримано 59 проектів рішень, не підтримано 10, знято з розгляду одне питання, перенесено на наступне сесійне засідання 24 проекти рішень.

Зоряна Гарасимів


Джерело: Тижневик "Номер один"
Мітки: ,





Новини
25 Квітня
24 Квітня
Що ви очікуєте у 2024 році в Україні?
Погода
Реклама
Ua News media group
Партнери
Тестовий банер 2
Найпопулярніше